Körstämman

VÄLKOMMEN TILL DEN SJUNDE UPPLAGAN AV NORDIC SOUNDSCAPES KÖRSTÄMMA. I år växlar vi upp och håller till på det nyrenoverade högfjällshotellet i Storlien. Nytt för i år är också att vi utökar körstämman med en dag och börjar redan på morgonen fredag 20 september. För långväga gäster rekommenderas att ta nattåget med ankomst torsdag morgon 19 september och att ha torsdagen som en härlig fjälldag med olika aktiviteter. Programmet uppdateras under våren och när du är anmäld får du info om tillkommande valbara aktiviteter. Helgen är fylld av workshops, kortkurser och konserter och avslutas med en lunchkonsert med alla deltagare och medverkande på högfjällshotellet på söndagen.

Workshopledare och konserter 2024

Ale Möller
Konsert fredag och Workshopledare lördag

Ale Möller Trio

Nordic Soundscapes är mycket stolta över att i år få presentera kompositören och multimusikern Ale Möller.

Han medverkar både som workshopledare samt som scenartist med sin trio på fredagskvällen.

Ale är en nordisk folkmusik profil med en internationell repertoar vars musikaliska gärning är globalt uppmärksammad och mångfaldigt prisbelönt. Han är i ständig musikalisk rörelse och utforskande av nya klanger, instrument och samarbeten och rör sig obehindrat mellan olika kulturer och dess musik.  

Ale är på så vis en tongivande och nyskapande musiker som för folkmusiken in i vår samtid och tillför folkmusiken musikalisk bredd, nya samarbeten och ny publik i alla åldrar. Få kan, som denna musikant och berättare, skapa tokglädje – både på och utanför scenen. Tillsammans med sina medmusikanter pianisten Johan Graden och slagverkaren Olle Linder bjuder Ale Möller på harmonier, rytmer och anekdoter från världens alla hörn, insamlade under ett långt och spännande liv i musikens tjänst.

Läs mer här: https://se.mtaprod.se/artist/ale-moller/

Solala
Konsert lördag

Solala

Solala är den vokala powertrion som med ett unikt tonspråk, bländande stämföring och varierande repertoar ackompanjerad av hemmasnickrade rytminstrument har förändrat hur sång i grupp kan låta. Deras förmåga att skapa en atmosfär av ren glädje och energi på scenen är imponerande.

Trion skapar magi endast med sina röster, de har en stadigt växande publik, har gjort hundratals konserter, flertal TV-framträdanden, fem skivproduktioner och t o m en utgiven bok om Kökspercussion.

 Med en repertoar som spänner från klassiska favoriter till moderna hitlåtar, bjuder Solala på en upplevelse som berör både hjärta och själ. Kanske Jämtland får smakprov från deras kommande krogshow “Solala gör Bibeln”

Läs mer på www.solala.se

Karin Eklundh – sånger som berör
Workshopledare lördag

Karin Eklundh

Kom och sjung sånger som berör från den svenska och sydafrikanska folkmusiken! De olika kulturernas folksångskatt har mycket gemensamt; de är sprungna ur glädjen och sorgen och ligger alltid nära hjärtat. De flesta sånger lärs ut på gehör, så bara kom och ha en härlig workshop tillsammans.

Karin Eklundh är kördirigent och sångpedagog har sin musikaliska bakgrund i bland annat sånggruppen Fjedur. Karin har arbetat både som lärare i körledarutbildningar och frilans med fristående kurser, körworkshops och dirigentuppdrag. Idag arbetar Karin som förbundsdirektör i Sveriges Körförbund och är programledare för podcasten Körpodden.

År 2006 fick Karin utmärkelsen Årets Körledare i Sverige och 2018 tilldelades Karin H.M. Konungens medalj i 8:e storleken högblått band för sina insatser som kördirigent oc sångpedagog.

Anna Kråik
Workshopledare fredag

Anna Kråik

Vi upprepar förra årets mäktigaste workshop med den samiska artisten Anna Kråik.

Kerstin Sonnbäck/Per Wiklander/Lena Rieback
Workshopledare fredag

De tre körledarna för föregående år är tillbaka med folkmusik i körform från Dalarna, Hälsingland och Jämtland. Mer information kommer.


Prova på kaukning/kulning med Kerstin Sonnbäck
Extra kortkurs torsdag

Kerstin Sonnbäck, kursledare i kaukning/kulning

Under torsdag eftermiddag mellan 16:00-18:00 kan du som anmäld på körstämman få möjlighet att prova på Kaukning/Kulning utan några förkunskaper. Denna extrakurs är en exklusiv kurs för deltagare på körstämman som kommer till Nordic Soundscapes redan 19 september. Kursen ingår inte i körstämmans avgift men du får ett rabatterat pris. Information om anmälan skickas ut efter att du anmält dig till körstämman. Begränsat antal platser.

Genom kulning och vallsång skapade kvinnor ett eget språk på fäbodvallarna. Rösten blev mer än ett kommunikationssätt, i vissa fall ett försvar. Traditionen har också lagt grunden till den folkmusik vi hör idag.

Kursledare är Kerstin Sonnbäck – en legend inom körsång, folksång, all sång, sångpedagog och folkmusiker. Kerstin Sonnbäck förknippas ofta med Dalarnas kulningstradition. Hon tillhör den generationen som har fått lära sej ropsignalerna på fäbodar som hade ett levande fäbodbruk. I dag används ropsignalerna ofta som cermonimusik vid högtidliga tillfällen.

Du kommer få prova på denna urgamla kommunikations- och sångform som använts för att locka på korna vid fäboden och kommunicera över vidderna på fjället. Kulning eller Kaukning som Jämtarna säger är ett sätt att kommunicera långväga utomhus, innan mobiltelefonernas tidevarv!

”Att kula är att finna sin urkraft, sitt urtidsrop och känslan av att hitta hem.”

Kursen startar inomhus och avslutas utomhus om väder och vind är med oss.

INFORMATION

Innan 1 juni kan du anmäla dig till Körstämman för endast 695 kr. Efter 1 juni är anmälningsavgiften 895 kr. Är du medlem i Sveriges Körförbund så kostar det 695 kr att delta i Körstämman oavsett när du anmäler dig. 40 kr i administrativ avgift tillkommer.

I deltagaravgiften för körstämman ingår inträdet till konserter med Ale Möller Trio på fredag kväll samt till vokalgruppen Solala på lördag kväll.

MAT & BOENDE Bokas direkt med Storliens Högfjällshotell som erbjuder förmånligt boende- och matpaket för körstämmodeltagare. En bokningskod kommer inom kort att skickas till dig som är anmäld till Körstämman. Prata ihop dig med dina körkompisar och dela på ett fyrbäddsrum för bästa deal. Läs mer här ->

RESA TILL STORLIEN: SJ, Norrtåg/Vy och Snälltåget går till Storlien. Tåget tar dig nästan till dörren på hotellet. Vi uppmuntrar samåkning, om du/ni åker bil. Vi kan tipsa er om andra som anmält sig från samma geografiska område, om du svarar på webfrågan om samåkning när du anmäler dig. Det finns ställplatser för husbil med och utan ström bredvid hotellet.

Bild från föregående år. Foto: Frida Berglund

Frågor om körstämman besvaras av Per Wiklander, per.wiklander@sverigeskorforbund.se