Historia

The Story of Nordic Soundscapes – följ med i berättelsen om vår fantastiska kör- och folkmusikmötesplats!

2014-2015 Folkmusik och fjäll – ursprunglig kultur och en oslagbar kombination

Den första Nordic Soundscapes arrangerades av Clara Kempff och Jens Comén på Åre hembygdsgård under Åre Höstmarknad. Kurser och konserter där folkmusik och vallmusik fick tonsätta Åre by från torgscenen och på gatorna under de välbesökta marknadsdagarna.

2016-2023 FOLKMUSIK ihop med en KÖRSTÄMMA

Året då Nordic Soundscapes folkmusikkurs flyttade ut ur de regnblöta militärtälten på Hembygdsgården, upp till Köja Fjällhotell i Edsåsdalen. Per Wiklander utökade Nordic med en årlig körstämma i september, när fjäll och dalar brinner i färger. Klingande körsång och folkmusik spreds klädsamt ut över Edsåsdalen och i varje skrymsle på Köja Fjällhotell.

Covid tystade oss i 2 år, men sen tog det ny fart och 2022-2023 växte vi ur lokalerna i den vackra fjällbyn Edsåsdalen. Därtill påbörjades ett samarbete med våra nordiska grannländer. 

2024 – framåt och västerut mot en nordisk arena

Under 2024  flyttar Nordic in i det spatiösa, generösa och nyrenoverade Storlien Högfjällshotell. Vi kommer närmare våra grannar i väster som vi har så mycket gemensam historia och kultur med.  Dags för nästa fas..! 

Nordic kör-ar vidare på folkbildningens arena med stöd av Studieförbundet Vuxenskolan som administrativt stöd för den ideella föreningen.

Syftet med Nordic Soundscapes är att samla nordiska deltagare på en musikalisk arena oavsett åldrar och genrer, utöva och lära både ny och gammal musik, danser och kultur – både vår egen och vår gemensamma. 

Nordic Soundscapes… men hur kom det till? 

Nordic Beat, www.nordicbeat.no

Nordic Soundscapes kom till utifrån bandet Nordic Beat, där Clara var medlem ihop med  musiker från Norge och Danmark, Ingrid Kindem, Ida Gormsen og Hildegunn Øiseth. 2008 gav bandet ut albumet  Notice – The most beautiful noise of Nordic Soundscapes.

Clara flyttade till Åre, där bandet efter några år möttes igen, och efter ett framträdande på Åre Höstmarknad väcktes idén om att skapa en årlig mötesplats för nordiska musikutövare. Dels deras egen önskan om att årligen återses, men lika mycket för att skapa ett större nätverk för folkmusikutövare i Norden.

Kerstin Sonnbäck, Hanna Moback , Torkel Johansson, Per Wiklander och Jens Comén har alla lagt byggstenar till dagens Nordic Soundscapes. Efter att Per Wiklander adderade en Körstämma till Nordic 2016, tog utvecklingen ordentlig fart.

Nordic Soundscapes har med åren blivit en årlig efterlängtad musikfest med deltagare av sångglada och körer från Kiruna till Skåne, en folkmusikstämma med folkmusikstudenter från många av landets folkhögskolor, samt en folkbildnings- och konsertarena för allmänheten. 

Avslutningskonsert i Undersåker kyrka med Anna Kråik, Per Wiklander, kören och folkmusikerna, 2023