Övriga kurser

Under Nordic Soundscapes kan både du som deltagare och som nyfiken musik- och dansentusiast delta på kortare kurser. Läs nedan om de olika kurserna som erbjuds under helgen och hur du anmäler dig!

Lördag 21 september Kulning/kaukningskurs

Kerstin Sonnbäck, kursledare i kaukning/kulning

Under Nordic Soundscapes kan man få prova på olika uttryck inom folktradition. Under lördag 21 september mellan 14:00-17:00 ges möjlighet till att lära sig Kaukning/Kulning, som du kan prova på utan några förkunskaper.

Genom kulning och vallsång skapade kvinnor ett eget språk på fäbodvallarna. Rösten blev mer än ett kommunikationssätt, i vissa fall ett försvar. Traditionen har också lagt grunden till den folkmusik vi hör idag.

Kursledare är Kerstin Sonnbäck – en legend inom körsång, folksång, all sång, sångpedagog och folkmusiker. Kerstin Sonnbäck förknippas ofta med Dalarnas kulningstradition. Hon tillhör den generationen som har fått lära sej ropsignalerna på fäbodar som hade ett levande fäbodbruk. I dag används ropsignalerna ofta som cermonimusik vid högtidliga tillfällen.

Du kommer få prova på denna urgamla kommunikations- och sångform som använts för att locka på korna vid fäboden och kommunicera över vidderna på fjället. Kulning eller Kaukning som Jämtarna säger är ett sätt att kommunicera långväga utomhus, innan mobiltelefonernas tidevarv!

”Att kula är att finna sin urkraft, sitt urtidsrop och känslan av att hitta hem.”

Kursen startar inomhus och avslutas utomhus om väder och vind är med oss. Kursen kostar 435kr per person och det finns begränsat antal platser.

Klicka här för att anmäla dig!

Om du vill äta lunch innan eller bo kvar så bokar du det direkt med Storlien Högfjällshotell på www.storlienhogfjallshotell.se.