Övriga kurser

Under Nordic Soundscapes kan både du som deltagare och som nyfiken musik- och dansentusiast delta på kortare kurser. Läs nedan om de olika kurserna som erbjuds under helgen och hur du anmäler dig!

Lördag 21 september – söndag 22 september
POLSKA – Danskurs med Ami och Fredrik

Nordic Soundscapes erbjuder en utvecklande danskurs! Vi vänder oss till dig som är nybörjare, till dig som kanske bara dansat lite grann och vill lära dig mer, eller till dig som dansat en hel del och vill fördjupa din kunskap.

Du får öva och prova dig fram för att hitta en funktionell dans med den du dansar med. Vi kommer att dansa polska och jobba med exempelvis snurr och sväng, balans och teknik, svikt och samdans, tydlighet och flöde. Allt för att hitta en kraftfull, avspänd dans i samspel med den din danspartner och musiken!

ANSÖK HÄR

Datum och tider
Lördag 21 september 10:00-17:00 och söndag 22 september 09:00-12:00. Plats: Storlien Högfjällshotell.

Vilka är kursledarna?
Ami Dregelid
 är känd både som dansare och pedagog och en viktig förebild inom dagens folkdans. Hon har mer än 25 års erfarenhet av att arbeta med utbildning i folkdans och hennes dansande och undervisning har haft stort inflytande på folkdansmiljön och utvecklat fältet i praktiken. För Ami är samspelet med musiken och danspartnern centralt och hon har under många år utvecklat metoder att förmedla det när hon undervisar.

Ami är lärare på Folkdanskursen på Eric Sahlström Institutet, undervisar i dans och spel på Kungl Musikhögskolan i Stockholm, på Stockholms konstnärliga högskola samt håller kortare kurser, både i Sverige och och i Norge.

Fredrik Lundberg, spelman och pedagog från Arvika, har varit en del av den traditionella värmländska och svenska folkmusiken sedan sent 80-tal och har spelat och undervisat i över 30 år. Spel till dans har alltid varit centralt för Fredrik. Han och Ami har undervisat tillsammans sedan mitten av 90-talet och de har funderat, diskuterat och testat väldigt mycket runt relationen musik- och dans.

Administrativ avgift
Den administrativa avgiften är 400 kr, och din anmälan är bindande. Birka Folkhögskolas avgiftsvillkor.


För mer information, besök: birka.fhsk.se/utbildningar/korta-kurser/polska-danskurs/

Lördag 21 september
Kulning/kaukningskurs

Kerstin Sonnbäck, kursledare i kaukning/kulning

Under Nordic Soundscapes kan man få prova på olika uttryck inom folktradition. Under lördag 21 september mellan 14:00-17:00 ges möjlighet till att lära sig Kaukning/Kulning, som du kan prova på utan några förkunskaper.

Genom kulning och vallsång skapade kvinnor ett eget språk på fäbodvallarna. Rösten blev mer än ett kommunikationssätt, i vissa fall ett försvar. Traditionen har också lagt grunden till den folkmusik vi hör idag.

Kursledare är Kerstin Sonnbäck – en legend inom körsång, folksång, all sång, sångpedagog och folkmusiker. Kerstin Sonnbäck förknippas ofta med Dalarnas kulningstradition. Hon tillhör den generationen som har fått lära sej ropsignalerna på fäbodar som hade ett levande fäbodbruk. I dag används ropsignalerna ofta som cermonimusik vid högtidliga tillfällen.

Du kommer få prova på denna urgamla kommunikations- och sångform som använts för att locka på korna vid fäboden och kommunicera över vidderna på fjället. Kulning eller Kaukning som Jämtarna säger är ett sätt att kommunicera långväga utomhus, innan mobiltelefonernas tidevarv!

”Att kula är att finna sin urkraft, sitt urtidsrop och känslan av att hitta hem.”

Kursen startar inomhus och avslutas utomhus om väder och vind är med oss. Kursen kostar 435kr per person och det finns begränsat antal platser.

Klicka här för att anmäla dig!

Om du vill äta lunch innan eller bo kvar så bokar du det direkt med Storlien Högfjällshotell på www.storlienhogfjallshotell.se.